Zon

Wat een klimaat is het hier ! Netjes als voorspeld, volledig zoals de statistieken vermelden – de regens zijn weg. Geen wolkje te zien, al dagenlang. Heerlijk toch. En begint het droge seizoen dat bij normaal verloop tot midden april zal duren. De Thai zelf zetten er nog een ‘winter’ tussen – vanaf heden tot zowat einde januari. Vinden ze het koud. Trekken ze truien aan, lange broeken, jassen en de meesten nog liefst een muts en handschoenen erbij. Expats kunnen nu wat bezuinigen – geen airco nodig, bij zonsondergang krijgen we milde temperaturen van rond de … vijfentwintig graden. Jawel, de Thai vinden dat koud.

 

En gaat de activiteitenmeter weer omhoog. Plannen worden gesmeed, de zon lokt. De Inquisiteur is gisteren al lekker verbrand zonder een minuut in die zon te komen. Ban Saree, heerlijk strand vol met schaduwrijke palmbomen, uitzicht op de baai van Pattaya en het kleine schiereiland van Sattahip. Pittoreske visserbootjes deinen op de kleine golven. Wegdoezelen op dat typische rieten matje. Nippen aan een koele Singha. Thaise versnaperingen, lekker vers seafood. Genieten van een koele zeebries. En de zonnemelk vergeten … .

 

Barbecues worden afgestoft, bij sommigen moet er koperpoets of andere chemie aan te pas komen, maar branden zal hij. Sala’s worden opgefrist, terrassen gepoetst – daarbij water en zeep gebruiken alsof we nog in de Lage Landen bij zee zitten dit tot grote verbazing van de Thai. Motorfietsen worden gewassen en gewaxt, nieuwe olie erin en remmen nakijken. Hetzelfde met de auto’s, de opgedroogde rode modder laten we weghalen bij de carwash : zo’n man/vrouw of zes tegelijk behandelen het blik alsof het goud is. We zijn klaar voor zes maanden genieten van dit mooie land in een blakende zon.

 

Internet wordt geraadpleegd want we willen naar de eilanden. Of naar de bergen – alhoewel het daar wat koeler is. Nog snel boeken aan low-season prijzen want vanaf december slaan de Thaise zakenlui toe, de toeristen moeten worden geplukt. Feestdagen komen in het vizier en als eerste krijgen we hier Loi Kratong – de datum wordt weer netjes achter gehouden door de Thaise autoriteiten (nu ja, half november ongeveer), kwestie van niet al te veel volk op de been te brengen maar dat wordt net als ieder jaar een maat voor niets, een massale volksverhuizing komt eraan. Tussenin is er Kerstmis, houden de Thai ook van. Het Westerse Nieuwjaar slaan ze ook niet over, nog een grotere exodus gedurende een week.

 

Door de zon komen we ook terug in conditie want het regenseizoen heeft z’n tol geëist. Zelfs vaste tooghangers van onze stamkroeg sneuvelden, eentje liep een virale bacterie op, een andere zit het gevreesde dengue virus. Gelukkig gaan de muggen nu stilaan dood. De vochtigheid trekt weg, waterplassen verdwijnen. Het geluid van de hogedrukreinigers is niet uit de lucht te slaan, althans in de “farang-wijken”. Slaapkamers worden gelucht, de vrouwen wassen dat het een lieve lust is want de gratis droogkast doet z’n werk op een uurtje. En dus gaat alle miserie nu voorbij, de vitaminen B doen hun werk. En de alcohol zal alles wel intern reinigen. Want ook onze geliefde waard smeedt plannen.

 

Voor het eerst sinds het bestaan van de Brass Monkey zijn het zondag poolteam en de supporters uitgenodigd voor een ontbijt. Om twee uur ‘s middags weliswaar maar het is het gebaar dat telt. 

Is Jack aan het zoeken naar een bestemming voor de half-jaarlijkse uitstap, de stranden zijn nog niet overbevolkt door bleekscheten uit Europa, de ferry’s nog niet onderhavig aan overdreven sleet wegens veelvuldig overbelast gebruik.

Wil hij nog eens een barbecue-avond organiseren, Jan staat al in zijn handen te wrijven en Fred is op zoek naar goedkoop Frans brood. 

Gaat hij een groter terrasje inrichten op de parking om de rokers te plezieren. Met parasols, sfeerverlichting en wat dan ook. Draadloze verbinding met de toog om de bestellingen sneller uit te voeren. 

Wil hij een fietstocht organiseren, nu ja, een kroegentocht. Hij is al in bespreking met diverse kroegbazen om kortingsbonnen te verkrijgen.

Gaat hij weer concerten op stapel zetten. De Band-Of-Smiles maar ook klassieke muziek. Bach en Beethoven, kwestie van ons cultuurniveau wat op te krikken.

Coyotedansen op de kalme dagen, dinsdag en donderdag. Gratis inkom en bier aan halve prijs. Wees op tijd want een massa volk te verwachten.

Een dansavond met als motto ‘de jaren 70’. Waren we allemaal in de fleur van ons leven (moeten de Hollanders maar uitzoeken wat dit betekent).

Organiseert hij een kwisavond. De mobiele telefoons, tablets en laptops zijn toegelaten want anders weet niemand een antwoord te verzinnen. Op deze avond zal er “gluhwein” geschonken worden. Chocolademelk met rum. Oostenrijkse Strohrum van 40 graden. Jenever voor de Nederlanders. Met gratis rookworst want hij is net bevoorraad. 

 

Zijn fantasie kent geen grenzen, hij wil de klanten dit seizoen wat extra’s aanbieden. Vanaf vandaag ligt er een info-blaadje op de toog en tafels. Dus kom ik straks kijken naar het ‘mixed-double’ tornooi. Ik doe niet mee, ik wil drinken en dat is iets wat de Inquisiteur nooit doet tijdens het poolen.

De Inquisiteur

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.