Nieuwe winden.

 

Ieder jaar, zo rond begin juni, draait de windrichting hier in Zuid-Oost Azië. De zuidoostenwind wordt een noordwester. En die brengt, komende vanuit India, de regen met zich mee. Een heerlijk verschijnsel want er is verkoeling door de monsoons. Het stof verdwijnt, de hitte gaat weg, de natuur ontplooit al zijn uitbundigheid want alle gewassen komen in bloei. En speciaal voor Thailand – het rijstseizoen begint.

Ja, een nieuwe wind is een heerlijk verschijnsel.

 

Of dit natuurfenomeen de inspiratie was achter de coup in het BVN-poolteam weet ik niet, maar de machtigen hebben hun slag geslagen. Captain David ligt eruit. De stoere Fries sneuvelde door een opeenhoping van vergissingen, tactische blunders en vele verlieswedstrijden. En een avondje stappen maar daar kan ik niet over uitweiden. Toveren ze Daan tevoorschijn. Imposante figuur, sport- en competitie ervaring – dat wel, maar twijfelachtige pooltalenten. Zodoende waait er ook in het poolteam een nieuwe wind, twee weken al, maar of deze wind ook een zaligende verbetering is weet ondergetekende nog niet.

 

Op drie juni kwam Daan vrij vroeg opdagen voor zijn eerste leiding, maar je zag aan zijn zenuwachtigheid dat het ook zijn eerste lijden kon worden. Anders dan onze Fries -die ons zachtjes van de eerste biertjes liet proeven- begint Daan zich te informeren over het moreel van de diverse spelers. Vervelend wanneer je aan je tweede Singha’tje hangt, je word zelfs een beetje overvallen door dat soort ongewone vragen. Maar de lepen onder ons, inclusief ondergetekende, hebben allang door dat Daan geen idee heeft van wiens naam op het bord te zetten. Dus antwoord iedereen vrolijk dat ze zich uitstekend en gemotiveerd voelen. En krijgen we een soort “captain David” opstelling, een tactische wirwar van namen zoals we gewend waren. En staan we meteen 1 – 3 achter. Daan’s zenuwachtigheid neemt toe en hij maakt de fout zijn stem te verheffen. Voor de niet-insiders : Daan haalt de dubbele meter en die lengte is evenredig aan zijn omvang. Ook de agressievelingen onder ons denken dan twee maal na om te antwoorden. Krijg je dus weer een “captain David”-effect : iedereen besteld razendsnel een paar extra biertjes.

 

Beginnen we aan de volgende vier games. En zie, plotseling krijgen we dat eigenaardig fenomeen dat het team regelmatig meemaakt : we komen, en vraag me niet op welke wijze, gelijk te staan. Vier – vier en het enthousiasme neemt toe alsmede het bierverbruik. Doch de nieuwe wind maakt een eigenaardige draai – Daan beslist om zichzelf op te stellen tijdens de cruciale laatste spelletjes. En begaat bovendien een dubbele doodzonde. Een niet Nederlandstalige speler op het bord. Bovendien nog een dame ook. Ondanks dat ze verdienstelijk, nu ja, zelfs op een hoger niveau dan wie ook haar game wint, verliest Daan zijn eerste wedstrijd. Thuis dan nog. Geen “We are the champions” op de draaitafel, geen Hollandse polonaise, geen roem. Enkel dorst want Daan heeft de ganse wedstrijd ons bierverbruik in de gaten gehouden – iets dat je niet doet met een stel ervaren veteranen als we zijn.

De avond eindigt in collectieve dronkenschap. En de volgende dag kunnen we een nickname verzinnen voor de nieuwe kapitein : Gorbatchov. Daan is gisteren bij het huiswaarts rijden helmloos stevig op zijn bek gegaan, op zijn voorhoofd staat een soort wereldkaart van bloedkorsten en blauwe plekken.

 

Maar iedereen moet krediet krijgen, bovendien heb ik als Inquisiteur het donkere vermoeden dat het management de hand boven Daan’s hoofd houdt. Vanwege zijn consumptiegedrag, hij heeft iedere avond steevast een van de hoogste rekeningen. Zodoende kwam gisterenavond iedereen netjes op tijd naar de stamkroeg, gereed voor de tweede wedstrijd onder de nieuwe wind. Komt Gorbatchov slechts enkele minuten voor de boete opdagen, hoe durft hij. Begint hij weer aan ieders hoofd te zeuren over motivatie en winnen. Maakt hij enkelen zo gek om geen bier te drinken tot de eerste game. Waagt hij het om de Inquisiteur te waarschuwen : ‘je bent waardeloos geworden de laatste weken’. Kortom, hij heeft geleerd van zijn eerste avond, zijn eigen zenuwachtigheid heeft hij overgezet naar de ganse spelersgroep. En Daan weet ook : we spelen op verplaatsing, minder toeschouwers dus kleinere afgang bij mogelijk verlies. 

 

Zijn eerste pech : de Chill Bar, onze tegenstrever, staat technologisch veel verder dan onze geliefde stamkroeg. Er hangt een camera boven de pooltafel dus kan iedereen alles uitstekend in de gaten houden op het grote scherm buiten aan de bar. Zijn opstelling is omgekeerd evenredig aan die van vorige week. En belangrijk : hij kan ons bierverbruik niet in de gaten houden, deze bar is tweedelig : een airco-koel zaaltje waar de pooltafel staat en een bloedhete zuiptoog buiten. Daan zet zich natuurlijk in een opzichtige positie binnen aan de pooltafel en zodoende verdwijnt iedereen snel naar de buitentoog. 

 

Toch lijkt het iets beter te gaan, na de eerste sessie van vier games staat het gelijk, 2- 2. En dan waait de nieuwe wind stevig door. Het kan zijn dat niemand zich nog iets aantrekt van Daan’s ‘motivatie-geroep’. Of is het omdat iedereen ongestoord zijn biertjes kan blijven bestellen. Of heeft hij toch bij enkelen een gevoelige snaar geraakt – zoals bij ondergetekende. Maar we komen voor. En eindelijk heeft Daan ofte Gorbatchov het door : voor de laatste reeks stelt hij de spelers in goede dagvorm op. Dus kan hijzelf niet meer aan de bak. Maar we winnen riant : 5 – 10. Gelukkig spelen we op verplaatsing want de Hollandse uitbundigheid is weer groot. Eens terug in de stamkroeg begint Gorbatchov iedereen te roemen voor het betere spel en vist hij naar complimentjes voor zichzelf – die hij niet krijgt want de ongelukkige heeft geen kans meer : binnen enkele weken is de competitie gedaan en net niet degraderen is het hoogst haalbare. Of dat voldoende is om aan te blijven weet niemand, ook het management maakt gekke sprongen in de nieuwe wind. 

De Inquisiteur

 

One response to “Nieuwe winden.”

  1. Jim says:

    Best inquisitor,I’ve read all your stories and look forward to the next, Good stories about a great bar! Greetings and see you soon, Jim.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.