Concurrentie

Er zijn natuurlijk meer dan voldoende kroegen in en rond de Darkside, en onze chef moet daar rekening met houden. Vreemd genoeg heb je hier twee soorten : de open bars, waar je enkel wat verkoeling kan zoeken onder en rond de <patloms> ofte ventilators, en de airco-bars die je mede onder de noemer ‘louche’ kan plaatsen. De Brass Monkey is een open bar heeft zelfs een airco hangen – die Jack nooit laat werken. Bovendien is de bar ook louche, maar in tegenstelling tot de airco-bars komt dit niet door de het overdreven aantal serveuses maar door de klanten. Toch gaan ook de stamgasten van de Brass Monkey af en toe vreemd naar de nabij gelegen cafe’s  :

 

Je hebt een drietal straten die van west naar oost lopen, haaks op de Sukhumvit Road. We beginnen in de roemruchte soi Nern Plub Waan waar ook ons stamcafé zich bevind. Vlak na het spoor kan je in de eerste soi rechts de Chesters Bar vinden. Open bar met vooral Ieren als klant en die verbruiken nog meer bier dan wij. Maar voor de rest geen gevaar voor Jack’s kroeg, enkel ondergetekende komt hier wel eens om een Engels ontbijten te verorberen en eenmaal per seizoen komt het ganse BVN-poolteam hier verliezen. Terug de hoofdstraat in, verder oostwaarts, en kom je eerst voorbij een serie bar’s waar wij enkel komen poolen. 

 

Tot aan Anja’s Bar, al meer bezocht door enkele Brass Monkey-ers wegens een aantrekkelijke zaakvoerdster. Doch de meesten gaan liever iets verder naar het tweede etablissement van deze dame : d’Ayethi Bar. Ze is (mogelijk was) gehuwd met een Italiaan, vandaar deze vreemde benaming. En alhoewel een open bar, zeker onder de noemer ‘louche’ te plaatsen. Veel te veel diensters dan nodig die je bovendien ongevraagd een korte nek- en schoudermassage komen geven in de hoop op meer. Vooral onze Hollanders, onder leiding van Jan, komen hier graag. Maar ook hier slechts een lichte bedreiging voor de Brass Monkey, telkens een ongevraagde massage krijgen is ook niet alles nietwaar? Voor de rest zijn de resterende kroegjes in Nern Plub Waan de moeite niet waard om te vernoemen wegens geen extra aantrekkelijkheid voor ons veeleisende <farangs>.

 

Heb je ook de parallel lopende soi Kao Noi. Een kleine vijfhonderd meter vanuit het spoor komt de eerste airco-bar : de Darkness Bar. Een groot terras waar je zittend in designmeubelen onder grote plafondwaaiers kan afkoelen met een ijskoud biertje terwijl je het drukke straatleven bekijkt. Indien gewenst met aantrekkelijk gezelschap maar dat is minder interessant voor gehuwden en samenwonenden – je kan zelf ook gezien worden natuurlijk. Daarom heeft deze zaak tevens een gesloten deel – eigenlijk zoals in Europa : met ramen en deuren doch met verduisterd glas. En uiteraard airco en veel te veel diensters. Kan je gratis poolen, is er muziek en televisie. De weinige keren dat ik hier kom merk ik ook meestal een Brass Monkey-er op … .

Tweehonderd meter verder is er de Paradise Bar. Kleiner dan de vorige maar veel zwoeler. Kom ik nooit maar ik zie dikwijls voor de deur bekende bromfietsjes staan. Weer honderd meter verder is er de GoGres Bar. Gesloten bar, serveersters bij de vleet, muziek en televisie maar geen pooltafel. Doch aan poolen denk je hier niet – als je snapt wat ik bedoel. Hier kom ik graag tijdens Son Kran (het Thaise nieuwjaar) wegens de heel speciale kledij die ze dan dragen. Of zou dat komen omdat iedereen er dan doornat bij loopt? 

Een eind hier voorbij -en je passeert ongeveer een tiental niet-noemenswaardige kroegjes- is er aan de rechter kant de Starlight Bar.   Open, niet louche en spotgoedkoop bier. Vooral dat laatste is aantrekkelijk voor de Hollanders – doch er zitten nog veel meer Engelstalige ‘cheep Charlie’s’. Hier vlak over is de PJ Bar. Open en een beetje de stijl van de Brass Monkey Bar wanneer Malcolm, de Australische chef, er wat meer kleur zou inbrengen zoals Jack’s oranje. Bovendien is hier een zwembad doch te weinig dienend personeel om je te vergezellen.

 

Vervolgens rij je een eind door en kom je op Kao Thalo. Aan het kruispunt heb je aan je linkerzijde de Kik Bar. Belgisch management, een enorm aantal serveuses, pooltafel en vaak feestjes – dan kom ik er graag wegens de uitbundige sfeer. Daar vlak naast zit een soortgelijke bar waar ik nog nooit kwam maar mogelijk zitten hier regelmatig stamgasten van de Brass Monkey, ik hoor ze er toch dikwijls over praten. Beetje verder door krijg je de Bird Cage. Grappig kroegje, airco, pool, dames, koud bier. 

Verder dwalen kan je naar de Jungle Bar brengen, een bar zoals ze hier allemaal waren twintig jaar geleden. Primitief barakje in hout met asbest dakbedekking, veel planten en dus insecten (en af en toe wat reptielen), toilet is waarschijnlijk een gat in de grond en er lopen enkele Thaise dames rond die geen woord Engels praten. Daarom blijf je hier wat langer plakken, het duurt lang eer ze begrijpen wat je besteld en wanneer je een conversatie probeert op te zetten ben je helemaal uren bezig. Roel komt hier graag, zeker weten.

Een andere straat die parallel loopt met Nern Plub Waan is Siam Country Road. Hier situeren zich enkele kroegen waar ik van weet dat er Brass Monkey-ers komen. De Joy-Joy Bar onder andere. Of de Butterfly Bar. En in het hoogseizoen schieten de nieuwe bars hier als paddestoelen uit de grond om enkele maanden later weer te sluiten. Westers optimisme dat door Thaise leepheid in de grond wordt geboord. Rij je hier iets verder landinwaarts heb je nog enkele notoire bars. De Black Pearl Bar waar je door de aanwezige dames muntstukken kan laten opduiken uit het zwembad. Ik zie de aantrekkelijkheid er niet van in maar weet dat een enkele stamgast van Jack hier zowat maandelijks komt. La Guinette – een soort Thaise tuin inclusief parasols uit gedroogde palmtakken en met zwembad. Frans management dus onze Nederlanders en Britten zie je hier niet want daar hebben ze nog een grotere taalbarrière mee dan met het Thais. Maar al deze instellingen zijn me veel te louche, ik ben er geweest maar het zegt me verder niks – in tegenstelling met velen in de Brass Monkey Bar.

 

Tussen de drie parallelwegen liggen talloze kleine <soi’s>. En ook hier enkele, en dan voornamelijk airco gekoelde, etablissementen. De Golden Gate Bar bijvoorbeeld. Maar de prijzen voor bier en andere zijn zo hoog dat weinig expats zich naar hier begeven, deze bar moet het hebben van domme toeristen. Ze rekenen zelfs twintig baht per poolspelletje aan, de dieven ! Dan liever naar de Ying Bar. Duits management of beter gezegd, Beiers. Dus af en toe een soort ‘Tiroler’-muziek om van je barstoel te vallen en dan opletten dat je niet word geholpen door een katoey. Alhoewel soms nauwelijks merkbaar moet je ervan houden natuurlijk. Ik verdenk Leen ervan hier veel te zitten. De Aqua Demi Bar ligt ook al in zo’n kleine zijsteeg. Prachtig ingericht, veel vrouwvolk, ijskoud bier aan redelijke prijzen en een buitendeel met groot zwembad en zonneweide. Maar daar liggen alleen de toeristen in, ervaren expats als wij mijden de zon. 

Zelf ga ik het liefst van al naar de Top Cool Retreat Bar, in de volksmond de Coolbar. Ik ben er zelfs een soort meubelstuk geworden, ik hoef niet te bestellen want de “beer Sing” staat al klaar voor ik binnenkom wegens de talloze camera’s die her en der hangen zodat ze zien wie er op komst is. En leuk is dat de dames mij hun mails en messages van hun talloze <ti raks> laten lezen annex beantwoorden. Gratis poolen, meestal goede muziek en leuke stamgasten ook (voornamelijk Schotten wiens dialect ik nauwelijks begrijp). Maar af en toe verzeilen hier ook Brass Monkey-ers. Nietwaar Daan, Leen, Marcel, Jack, Nico, … ?

Zoals je merkt, Jack moet opletten want er is concurrentie. Alhoewel, de sfeer in de Brass Monkey is dusdanig goed dat die door geen enkele andere bar wordt benadert zodat we met z’n allen onze meeste tijd hier besteden. Nogmaals, wat heb je nu aan ongevraagde openbare massages ? Of aan de onverhoopte aandacht van een twintig jaar jongere fee die je enkel aantrekkelijk vind vanwege een goedgevulde portemonnee ?

Het bier is hier goed koud, er zijn voldoende ventilators, de muziek is ok, het poolen gratis. En fantastisch personeel, een uitzonderlijk iets in gans Thailand. Bovendien went zelfs een Belg als ondergetekende aan het overvloedige oranje. Alleen, Jack : zou een zwembad misschien geen slecht idee zijn ?

De Inquisiteur

 

One response to “Concurrentie”

 1. leenvang says:

  Na vernomen te hebben via informanten ,kwam ik te horen dat er diverse problemen zijn met het matriaal in de bar(s),

  ik zat gelijk op het puntje van mijn stoel met gespitste oren,dit kan toch niet waar zijn!!

  dat ik als matriaalman iets over het hoofd heb gezien,ben dus persoonlijk op onderzoek gegaan,

  bij het uitvoeren van mijn onderzoek werd ik totaal goed en vriendelijk ontvangen,

  er werd mij volledige medewerking verleend door de uitbater van de bar(s),

  na rug/schouder massage en gratis consumpties,er werd mij zelfs een bonus in het vooruitzicht toegezegd,

  zittend aan de bar op een luxe barkruk en onder het genot van het voorgenoemde

  ben tot de conclusie gekomen dat de pooltafels aan de alle vooropgestelde eisen voldoen,

  vriendelijke groet jullie integere matriaalman

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.